Maszynka do miesa berlinger opinie

Wilk do ciała to nic innego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które zdobywane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest dużo poważniejsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Duży asortyment wilków na zbytu pozwoli na dobór odpowiedniego urządzenia na potrzeby placówki, dzięki temu moment na przygotowanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) a nie wymaga ogromnego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można szybko zdemontować, co wysoce ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, oddziałuje na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze pewni nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasa wykonania decyduje o wysokiej sił maszyny. Jak każde dania używane w przemyśle spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE bezpieczeństwa oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia montuje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do świata tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest różne z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w współzależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacji od rodzaju mięsa zwraca się siatki o nowej średnicy oczek oraz noży. Wilki można urządzić w drugie akcesoria, które pozwolą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To popularne urządzenie, tanie w bezpośrednich cenach, wprowadzane w fabrykach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką skalę jak w dużych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów także różnych ulepszaczy.