Sprzet kuchenny palnik do creme brulee

Prowadząc restaurację kuchnia winna stanowić urządzona w masową zawartość profesjonalnego sprzętu, który usprawni i przyspieszy pracę pracowników. Zakup odpowiednich narzędzi zależy chociaż w szybkiej skali od zapotrzebowania czy rodzaju menu.

W wielu restauracjach oferujących staropolskie menu niezbędne są szatkownice do kapusty, ponieważ warzywo obecne jest faktem wielu tradycyjnych polskich dań. W średnich firmach cateringowych czy małych restauracjach zazwyczaj zbiera się ta niska, ręczna, zwykła szatkownica, zrobiona z plastiku czy drewna, dzięki której można jeszcze przygotować inne warzywa, jak np. ogórki czy marchewkę, z których najczęściej wykonywa się m.in. świeże surówki. Przy większym zapotrzebowaniu wskazany jest sprzęt różnego typie, z wbudowanym silnikiem i napędzany elektrycznie. Przydaje się też głównie w średnich zakładach przetwórczych czy gospodarstwach rolnych.

Taka szatkownica jest wysoce wytrzymałym sprzętem o doskonałej klasy, która określa się też swoją obsługą. Sprzęt ten zakłada się m.in. z silnika, metalowego bębna czy korpusu oraz małej rynny, po której zbiera się poszatkowana kapusta. Szczególnie praktyczną akcją są noże wykonane ze pewni nierdzewnej, które mogą obsługiwać przez długi odcinek czasu. Szatkownica może stanowić zaopatrzona na życzenie w przeciwne pozostałe elementy, jak np. świder, który pomoże przeciąć główkę kapusty na pół i oszczędzi pracy ręcznej. W relacje od potrzeb można również zakupić przystawkę, która da szatkowanie na plasterki innych warzyw, uchwyt wraz z kołami, dzięki którym można szybko przesuwać sprzęt czy dodatkowe tarcze. Tarcze mają nacisk na sposób cięcia - mogą zatem być niewielkie kawałki, wióry albo plastry. Jeżeli jednak potrzebna nam jest dopiero szatkowana kapusta, tradycyjna tarcza w zupełności nam wystarczy.