Co mają ze sobą wspólnego górskie szczeliny, smolista substancja i ajurweda? Brzmi tajemniczo, ale to tylko mumijo. Mumijo shilajit himalajskie to naturalna substancja, przypominająca konsystencją smołę lub żywicę. Ma szereg prozdrowotnych właściwości, a w medycynie indyjskiej znana jest już od kilku tysięcy lat. W naszym artykule opowiadamy o wszystkim, co trzeba wiedzieć o mumijo.
Czym jest i co zawiera mumijo?
W Indiach i Nepalu mumijo jest jednym z najważniejszych produktów tradycyjnej medycyny niekonwencjonalnej. Przypisuje się mu szereg właściwości leczniczych – od wsparcia w leczeniu chorób układu naczyniowego, hemoroidów, otyłości, aż po działanie odmładzające i walkę z wolnymi rodnikami. Zalicza się go do najpopularniejszych produktów ajurwedy, czyli tradycyjnej medycyny indyjskiej. Mumijo, czy też mumio, jest gęstą i kleistą substancją, która gromadzi się w górskich szczelinach. Jej konsystencja przypomina smołę, a barwa jest od białej do ciemnobrązowej. Pierwsze zapiski o leczniczych właściwościach mumijo sięgają kilku wieków przed naszą erą. Starożytni lekarze sanskryccy nazywali ją Šilájatu. Znana była również jako „krew gór” czy „eliksir życia”. Mumio powstaje w procesie obumierania materii organicznej i nieorganicznej. Stanowi szereg różnorodnych związków powstałych ze szczątków alg, porostów i różnych innych roślin. Zawiera aż 85 różnorodnych składników mających dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Substancja zbierana jest przede wszystkim w Himalajach, Karakorum, na Wyżynie Tybetańskiej, Kaukazie oraz Ałtaju. W przypadku tego ostatniego regionu warto wiedzieć, że obfituje on w wiele innych cennych substancji i roślin, między innymi rokitnik dziki. Powstają z niego pyszne ekologiczne soki ałtajskie.
Mumio jest skarbnicą:
- aminokwasów,
- witamin z grupy B,
- witaminy D,
- kwasów organicznych,
- pierwiastków (m.in. wapń, fosfor, sód, magnez, potas, żelazo, miedź, kobalt, mangan, selen, cynk).
Ma również olejki eteryczne oraz jad pszczeli. Może zawierać również kwasy tłuszczowe, ichtiol, kwas elagowy, żywicę, sterole czy kwasy karboksylowe. Tak naprawdę wszystko zależy od materii, która uczestniczyła w procesie jego powstawania.
Powstawanie mumijo
Skład mumijo shilajit himalajskiego to w większości szczątki organiczne powstałe ze skamielin. Pierwsze rozprawy naukowe nad substancją sięgają XX wieku. Ostateczna zawartość składników w mumijo zależy od materii organicznej i nieorganicznej, które wpłynęły na jego powstanie. W jaki sposób odkryto lecznicze właściwości mumio? Zauważyli to mieszkańcy Himalajów, gdzie pokłady substancji są największe. Rzuciły im się w oczy małpy, które często żuły kawałki czegoś, co znajdowali później w skalnych szczelinach i przypominało smołę. Doszli oni do wniosku, że substancja musi mieć szereg prozdrowotnych właściwości, które małpom dodają siły, wytrzymałości i odporności na trudne warunki panujące w górach.
Obecnie mumijo poddawane jest oczyszczeniu i ekstrakcji, co jest niezwykle ważne z powodu mykotoksyny oraz jonów metali ciężkich, które zawiera surowa substancja. Ostateczny produkt ma formę czarno-brązowej pasty o połyskującej strukturze. W smaku mumijo jest gorzkie. W wysokiej temperaturze mięknie, a powyżej 20 stopni się topi. Aby być pewnym, że substancja jest oczyszczona, pochodzi z pewnego źródła i zawiera wszystkie obiecywane właściwości zdrowotne, trzeba ją kupować w sprawdzonych ekologicznych sklepach online i stacjonarnych posiadających stosowne certyfikaty. Wybór dostawcy ekologicznych suplementów diety musi być przemyślany, ponieważ na rynku wiele jest produktów nieoryginalnych.
Właściwości lecznicze mumijo
Mumijo wykazuje szereg właściwości wspomagających leczenie wielu schorzeń. Tak naprawdę spektrum jego działania obejmuje choroby wszystkich układów człowieka. Jednak najmocniejsze właściwości przypisuje się mu jako wsparcie dla mocnych kości i stawów, w leczeniu Alzheimera, obniżeniu cholesterolu, złagodzeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Mumijo podnosi również płodność i zwiększa ilość testosteronu.
- Mocne kości i stawy – mumio zawiera kwasy humusowe, które poprawiają ukrwienie tkanek i przyspieszają ich regenerację. Ma ogromny wpływ na poprawę stanu kośćca i przyśpiesza gojenia się złamań oraz zwichnięć. Wspiera terapię osteoporozy, ponieważ pobudza komórki do wiązania się wapnia w kośćcu. Doskonale sprawdza się w formie kompresów oraz w postaci maści na różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu ruchu.
- Walka z nadciśnieniem i wysokim cholesterolem – mumijo obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, a ponadto chroni trzustkę. Dodatkowo działa przeciwstarzeniowo, przeciwnowotworowo i antyoksydacyjnie.
- Terapia Alzheimera – Alzheimer dotyka coraz więcej osób starszych, a mumijo stanowi doskonały preparat, który wspiera walkę z tą chorobą. Dzięki hamowaniu agregacji białek tau zapobiega rozwojowi lub spowalnia postęp choroby. Wszytko to dzięki zawartości kwasów fulwowych oraz dibenzo-α-pironów.
- Wsparcie układu pokarmowego – niemal każdy boryka się z większymi lub mniejszymi problemami ze strony układu pokarmowego. Mumijo zmniejsza poziom pepsyn, które produkuje żołądek. Dzięki temu zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania wrzodów. Ponadto usprawnia trawienie, poprawia pracę jelit, przyspiesza metabolizm oraz przynosi ulgę w niestrawności, wzdęciach, nudnościach, wymiotach, bólach i pieczeniu przełyku.
- Poprawa płodności – mumijo stymuluje proces spermatogenezy, czyli powstawanie plemników, dzięki czemu poprawia płodność. Ponadto podnosi poziom testosteronu.
Jak stosować mumijo?
Mumijo występuje w postaci proszku lub tabletek. Wybór odpowiedniego suplementu zależy od preferencji konkretnej osoby. Jak stosować mumijo, wyjaśnia ekspert ze sklepu Natvita – ekologiczny sklep internetowy:
Mumijo występuje w postaci proszku oraz wygodnych do połknięcia kapsułek. Spożywanie preparatu sypkiego jest bardzo proste – zgodną z zaleceniem producenta ilość należy wymieszać z odpowiednią ilością wody. Dzienna porcja to najczęściej 1 łyżeczka podzielona na trzy porcje. Kapsułki natomiast są wygodniejsze i można je wygodnie przełożyć do opakowania z lekami podzielonymi na dni tak, aby na pewno o nich nie zapomnieć. Jednak wiele osób ma problemy z połknięciem kapsułek, dlatego proszek stanowi doskonałą alternatywę. Właściwości suplementu są takie same – bez względu na formę podania.
Chociaż mumijo ma szereg dobroczynnych właściwości i może poprawić funkcjonowanie wielu układów człowieka, należy pamiętać, że jest to naturalny suplement diety. Pomaga wzmocnić organizm, jednak do pełni sił fizycznych i psychicznych trzeba spożywać zbilansowane posiłki oraz prowadzić zdrowy tryb życia. W razie jakichkolwiek wątpliwości odnośnie do stosowania mumijo trzeba skonsultować się ze swoim lekarzem.